Prejsť na obsah
logo mikropedia
  • Črevný mikrobióm
  • Slovník pojmov
  • Článkopédia
  • Konzultácie
  • Objednať test
  • Košík
green fog effect
Späť na zoznam

butyrát

Butyrát (synonymá: kyselina maslová, kyselina butánová) patrí medzi hlavných zástupcov mastných kyselín s krátkym reťazcom. V hrubom čreve sa produkuje pri mikrobiálnej fermentácii, teda pri bežnom metabolickom procese anaeróbnych baktérií.

Butyrát je dôležitá molekula na reguláciu zápalu a imunologických reakcií a hrá dôležitú úlohu pri zachovávaní funkcie črevnej steny. Butyrát má známe protirakovinové účinky, ktoré boli pozorované najmä pri prevencii rakoviny hrubého čreva.

Hlavnými producentmi butyrátu sú prospešné baktérie z kmeňa Firmicutes, napríklad Anaerobutyricum hallii alebo Faecalibacterium prausnitzii.

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/B9780128124949000020 

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/B9780128002063000185 

Anaerobutyricum hallii črevná bariéra

Test na zistenie zdravia črevného mikrobiómu

  • ikona domuSkúmame 48 bakteriálnych kmeňov a úroveň dysbiózy
  • ikona pocitac Výsledok na email a možnosť následnej konzultácie

Objednať test

skumavka
skumavka
  • VOP
  • Ochrana osobných údajov
  • Cookies
  • Kontakt
  • Košík
fb icon
© 2025 Mikropedia. Všetky práva vyhradené

Created by grandaliro