https://academic.oup.com/ibdjournal/article/20/12/2394/4579024?login=true
https://www.mdpi.com/1422-0067/23/3/1105
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fendo.2020.00025/full
Črevná mikrobiota rozkladá bakteriálnou fermentáciou nerozpustnú vlákninu a škrob, čím vznikajú mastné kyseliny s krátkym reťazcom. Hlavní zástupcovia tejto skupiny látok sú butyrát (kyselina maslová), propionát (kyselina propiónová) a acetát (kyselina octová).
Mastné kyseliny s krátkym reťazcom sú dôležitý zdroj energie pre epitelové (výstelkové) bunky hrubého čreva, chránia celistvosť a funkciu črevnej bariéry a regulujú viaceré metabolické cesty, čím ovplyvňujú zdravie človeka.
Ich pokles v tráviacom trakte má súvis so zápalovými ochoreniami, obezitou a inzulínovou rezistenciou, ktorá vedie k diabetu 2. typu.
Rastie počet vedeckých dôkazov o tom, že mastné kyseliny s krátkym reťazcom ovplyvňujú funkciu viacerých orgánov vrátane mozgu. Štúdie ukázali, že črevná dysbióza sa podieľa na ochoreniach, ako Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba a tiež na poruchách autistického spektra.